Beter geluid begint meestal met het vervangen van de originele standaard speakers door betere speakers. Dit is vaak de eerste audio upgrade.
Autospeakers zijn er in allerlei soorten en maten en in verschillende diameters, vaak aangegeven in cm of inch.

Opbouw speakers

Opbouw luidsprekers zijn weer ideaal voor uw camper of caravan. Door het bevestigen van een montagebeugel kunt u deze ergens op of tegenaan monteren. Echter is hier maar weinig keuze in en is de kwaliteit vaak maar matig.

Pasklare speakers

Pasklare speakers ofwel Custom Fit speakers zijn specifiek gemaakt voor uw model auto en maken gebruik van de originele connectors in de auto waardoor de montage een stuk makkelijker gaat.
Ook wel Plug & Play genoemd en vaak is het inbouwen zelf te doen waardoor uw geluid redelijk makkelijk te verbeteren is. Voor veel automerken en automodellen zijn er wel pasklare speakers te verkrijgen. Deze zijn dan ook berekend op het versterker vermogen van de originele autoradio en spelen hier dan ook erg goed op. Dit is dan de ideale vervanging van de originele autospeakers.

Welke speakers passen er in jouw auto?
Bekijk hier of er een speakerset voor uw auto verkrijgbaar is.

Er zijn 2 soorten autospeakers: een composet of coaxiale speaker.

Composet

Voor de beste kwaliteit kiest u voor een composet. Door de vele losse componenten word het ook een composet genoemd.

2-weg composet: bestaat uit 2x woofers, 2x tweeters en 2x scheidingsfilters ofwel crossovers.
De woofer wordt over het algemeen in de autodeur gemonteerd. Doordat de tweeters los te monteren zijn, kunt u deze beter en hoger plaatsen, bv in de deur op het dashboard of in de A-stijl, en zorgt hierdoor voor een beter Hifi geluid en stereobeeld, imaging en soundstaging.
De tweeters spelen dan niet tegen uw benen aan en komen daardoor beter tot z’n recht. De tweeters kunt u dan ook uitrichten voor een optimaal geluid. Veel auto’s zijn al uitgerust met een tweeter uitsparing.
Bij een composet zijn de losse componenten vaak beter en dat laat zich vaak zien, en dan ook horen, in een grotere diameter tweeter en een groter en een beter passief crossover-filter, wat zorgt voor een beter geluid.

3-weg composet: bestaat uit 2x woofers, 2x tweeters en 2x scheidingsfilters met als extra 2x middentoners ofwel Midrange speakers. Het voordeel van een 3-weg componenten set is dat elk frequentie bereik, een aparte speaker heeft. Dus de tonen worden specifiek weergegeven door de daarvoor bestemde speaker. De bas uit de woofers, middentonen uit de midranges, hoge tonen uit de tweeters. Allemaal gefilterd en gescheiden door de 3-weg crossovers. Hierdoor klinkt de muziek veel strakker en schoner.

Frequentiebereik van de verschillende speakers:
Sublaag: 20 – 80 Hz
Laag: 80 – 300 Hz
Mid: 300 – 3500 Hz
Hoog: 3500 – 20000 Hz

Er is ook meer keuze in composets binnen elk budget. Van goedkoop tot High End, alles is mogelijk.

Deze speakers zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen:

Ronde composet: 10cm (4 inch)  – 13cm (5,25 inch) – 16,5cm (6,5 inch) – 20cm (8 inch).
Ovale composet: 5×7 inch – 6×9 inch.

Bekijk hier alle 3-weg compo’s.

Coaxiale Speaker

Voor het makkelijk vervangen van uw autospeakers, is een coaxiale luidspreker een juiste keuze. Gewoon de oude speaker eruit en de nieuwe betere speaker erin.

Hierbij is de tweeter geïntegreerd in het midden van de speaker en komt het volledige geluidspectrum uit 1 speaker. Dus zowel bas, middentonen tot hoge tonen.

Deze speakers zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen:

Ronde speakers: 8,7cm – 10cm – 13cm – 16,5cm – 20cm.
Ovale speakers: 4×6 inch – 5×7 inch – 6×8 inch – 6×9 inch.

Hoe kan ik mijn autospeakers nog beter laten klinken?

De inbouw van een goede speakerset is ook van groot belang voor de klank. Je kan een dure set speakers wel monteren, maar niet stevig vastschroeven of niet netjes laten aansluiten met het deurpaneel of speaker-ringen zodat er luchtlekken en kieren open staan. Dan kan de speaker geen druk opbouwen en klinkt het nooit zo goed als dat het zou kunnen klinken. Vaak zien we ook dat het maar half vast zit met maar 1 of 2 schroeven en een beetje loshangend. Zonde! Zorg ervoor dat de luidsprekers goed vast zitten, met de juiste ringen. Om de aangekochte speakers netjes in jouw auto te monteren, zijn er vaak autospecifieke speakerringen nodig. Om de speakers na juiste montage nóg beter te laten klinken, adviseren wij vaak demping, het absorberen en ontdreunen van de autodeuren, zodat je minder irritante trillingen van de plastic deurpanelen hebt en een klankkast van de deuren creëert en de gehele set strakker, voller en krachtiger klinkt met meer bas.

Hoe kan ik het beste mijn autodeuren dempen?

Een compleet verslag van hoe je de autodeuren kan dempen en in welke volgorde demping te plakken. Dat lees je hier.

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten