Spotify Playlist: Caraudio speakers and Bass Test Tracks.

Ontdek hier nieuwe muziek voor het testen van de stereo installatie in de auto. Lekker luisteren relaxed onderuitgezakt in je autostoel. Muziek uit verschillende genres zoals House, R&B, Soul, Jazz, Techno, Hip Hop, Rock, Top 40 en instrumentaal. Kortom, alle nummers die gewoonweg lekker klinken op je audioset. Wel vereist is dat je auto is voorzien van een subwoofer.

Check onze playlist: https://open.spotify.com/playlist/5tp0MryzrdwOORKCUBivTt?si=79lBYCu0RrKe9NJYT4g_Xw

Verschillende goed opgenomen muzieknummers. Nummers met een dikke, strakke en dreunende bass. Zowel nummers met veel detail, waarbij veel gebeurt in het stereo beeld.

Hierin kun je horen hoe je caraudio installatie reageert en of deze van kwalitatief hoogwaardige kwaliteit is en de nummers wel kan bijhouden.

Welke streaming dienst kan ik het beste gebruiken?

Voor het beste resultaat luister je de playlist met Spotify Premium of voor betere resolutie en detail zoek je het nummer op, en speel je af op Tidal HiFi of HiFi Plus.

Hoe beoordeel ik een goede stereo installatie?

Enkele voorbeelden waarnaar je kan luisteren:

– Haalt je subwoofer wel alle tonen in de muziek? Hoor je deze aanwezige lage tonen wel in strakke klappen met voldoende punch maar ook voldoende diepgang. Hoor je de losse tonen en gelaagdheid in de muziek zonder dat het een doffe dreun of alleen een hoop galm en gedreun is of hoor je ook de details en verschil in de bass met verschillende dieptes.

– Bij een duet, hoor je dan 2 verschillende stemmen, los van elkaar. Hoor je ze zingen in 2 verschillende microfoons, dat ze hoorbaar naast elkaar staan?

– Hoor je genoeg detail uit de speakers? Is het micro-detail in de muziek wel aanwezig? In een druk muziekstuk, hoor je dan wel verschil tussen de verschillende instrumenten. Als er een druk rocknummer opstaat, waarbij alle bandleden tegelijk spelen, hoor de dan nog wel onderscheid tussen die instrumenten? Of is het een brei aan geluid en klinkt het dan niet meer en moet je de volumeknop zachter zetten?

– Hoor je de subwoofer alleen achterin de kofferruimte, of heb je voldoende kickbas en de instellingen en kist goed op elkaar afgestemd, dat je de subwoofer voor je hoort, alsof deze op je schoot staat? Speelt de kickbas uit de deuren in harmonie mee met de subwoofer zodat het lijkt alsof er ook sublaag uit de deuren komt?

Voor de betere caraudio installaties:

– Sound Staging:
Blijft het geluid tegen de deuren aangeplakt en hoor je alleen links en rechts? Of hoor je echt een realistische Soundstage? Hoor je ook de totale breedte van het podium waar de artiesten op staan. Reikt het geluid ook buiten de fysieke grenzen van de auto? Dus virtueel buiten de deuren? Hoor je ook diepte en hoogte. Waar staat de artiest, hoever de drummer erachter. Staat die op de motorkap? Hoor je de ruimte waarin de artiesten staan en waar het is opgenomen, de ambiance in de ruimte zoals een echte 3D ervaring. Dus tussen uiterst links en rechts heb je daartussen nog zoveel muziekinformatie. Zo heb je veel meer muziekbeleving en luisterplezier.

– Stereo Imaging:
Heb je het idee dat de artiest en de band of orkest ook echt bovenop het dashboard hoort, met ieder een eigen plaatsing? Dus de stem voor je precies en stabiel in het midden, het drumstel in diepte erachter en de overige bandleden met instrumenten op de juiste plek om de artiest, verspreid over het dashboard op het podium? Kun je de artiest echt aanwijzen waar dat ze staan, hoever staat deze van je af en hoever staat de band of orkest van elkaar en de artiest. Is alles wel in verhouding zoals hoorbaar in een realistische setting zoals een concert.

– Tonal Accuracy:
Klinkt het wel zoals het hoort? Is het wel realistisch zoals bij een concert of Liveopname?
Heeft alles wel de juiste grootte? Is de stem niet te groot en opgeblazen ten opzichte van de overige instrumenten? Hoe is de verstaanbaarheid van de stem? De slag op het vel van een drumstel, heeft deze een vorm van echtheid? Zo ook de snaren van een gitaar of een piano. Hoor je alle details in de muziek zoals bv de aanslagen op de toetsen van de piano?

– Overall Spectral Balance:
Klopt het geheel? Zowel klanktechnisch als op volume van de hele set. Is niets overdreven dik aangezet of heeft enige kleuring of opgeblazen grootheid. Geeft je audioset je de illusie van realistische stemmen, instrumenten en ruimte. Is alles in balans. Hoor je galm in je auto of trilt er iets mee op een bepaalde frequentie. Kun je op hoge volumes uren blijven luisteren zonder dat luistermoeheid optreedt? Vloeien alle tonen goed hoorbaar in elkaar zonder een frequentie te missen. Heeft de audioset wel voldoende impact voor optimaal luisterplezier?

Bij een écht goede set zal al het bovenstaande zeer goed scoren. Dan hoor je de muziek zoals de artiest het bedoeld heeft en hoor je alles wat aanwezig is in de opname.

Hoe kun je dit bereiken?

– Door het monteren van echt goede composet ga je meer detail en verfijning in de muziek horen. Bij een goede composet hoor je meer realisme. Door het dempen van de autodeuren haal je het optimale uit de speakers, daardoor haal je al meer kickbass uit de deuren en lijkt het al eerder alsof er sublaag uit de deuren komt of kan het zijn, dat zelfs het geluid van de subwoofer voor je op het dashboard hoorbaar is.

– Een goede versterker zorgt voor de optimale aansturing van de speakers en houd deze eerder onder controle. Je kan dan meer detail horen en meer stilte op de achtergrond zodat meer rust ervaart. Je dynamisch bereik word ook veel groter is en je eerder onder de indruk bent van de gehele set. Het verschil tussen stilte, zachte passages in de muziek en dan ineens de climax van een keiharde slag op een drumstel of een uithaal van een zangeres is dan gigantisch en wat je wil horen voor een “WOW” effect.

– Goede voeding van je stereo installatie, dus je accu, voedingskabels en condensator, zorgen voor een stabieler 12V boordspanning zodat je versterkers ook het daadwerkelijke vermogen kunnen leveren en daardoor ook het dynamisch bereik kunnen laten horen.

– Een goede subwoofer, vooral in een goede, eventueel speciaal berekende behuizing, zorgt voor de ondersteunende laagweergave. Een goede subwoofer laat alle gelaagdheid in de muziek spatzuiver horen en mist geen enkele toon. Dit zorgt voor meer luisterplezier. De behuizing moet ook stevig en trillingsvrij zijn.

– Het dempen en ontdreunen van de autodeuren en van andere delen van de auto zoals de kofferruimte, zorgt ervoor dat je auto, dus luisterruimte een stuk stiller is en je omgevings- en rijgeluiden buiten de auto houd. Hierdoor heb je dus meer muziek in de auto en is alles beter hoorbaar tot in de kleinste details.

– Een Digitale Sound Processor ofwel DSP-unit, kun je alle audio instellingen doen die je normaal gesproken op je autoradio mist. Speaker filtering, equalizing en het toepassen van tijdsvertraging kunnen ervoor zorgen dat je de stem stabiel in het midden hoort en de andere instrumenten eromheen. Zo creëer je een echt podium van je dashboard. De subwoofer kun je meer naar voren trekken voor een meer intense bass ervaring. Hiermee ga je echt nog meer van je muziek genieten!!

Geniet van onze playlist en veel luister plezier!!

Team ACR

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten