Vind jij het geluid in je auto niet mooi klinken? Vaak wordt er meteen aan gedacht aan het vervangen van de speakers. Klinkt logisch…maar de standaard af-fabriek Head unit is meestal de zwakke schakel. Deze stuurt maar minimaal vermogen uit naar de speakers toe. Als je de speakers dan vervangt door zwaardere, dan krijgen deze nog steeds het minimale vermogen van de originele autoradio of navigatie, waardoor je nieuwe speakers nog steeds niet optimaal klinken en juist eerder kans hebben om opgeblazen te worden door het geringe vermogen van de autoradio. Wat vaak gebeurt is dat je de autoradio harder wil zetten maar de muziek al begint te kraken, de bas klappert uit de speakers of de hoge tonen heel schel, onrustig en schreeuwerig klinken. Dit terwijl de nieuwe speakers wel harder zouden kunnen, maar je autoradio het vermogen gewoon niet kan leveren en een vervormd clippend signaal uitstuurt.

Elke speaker, zo ook de originele, klinken veel mooier met meer vermogen erop door een versterker erop aan te sluiten. Door het toegenomen vermogen ervaar je meer dynamiek, een vollere bas en mooiere sprankelendere hoge tonen met meer detail. Wat nog belangrijker is, is dat door het aansluiten van een versterker, de speakers minder snel gaan vervormen. Dus je blaast speakers minder snel op MET een versterker.

Een gemiddelde originele autoradio heeft een vermogen van 4x 25 Watt en een aftermarket autoradio een vermogen van 4x 50 Watt. Wat alleen vergeten wordt, is dat dit het Maximaal vermogen is. Vermogen wat de autoradio kortstondig kan leveren. Het continue ofwel RMS vermogen, de waarde wat juist belangrijk is, zal dus veel lager zijn. Logischerwijs dat de interne versterker van een autoradio ook minder vermogen levert, aangezien deze heel klein zijn om in een autoradio te passen. Een externe versterker is vele malen groter en richt zich volledig op de audio uitsturing.
Het verschil tussen goedkope en dure versterkers is afhankelijk van het aantal kanalen en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Het vermogen kan hier ook een rol in meespelen maar er zijn ook hele goede dure high-end versterkers die juist weinig vermogen leveren maar juist door het gebruik van interne componenten van zeer hoge kwaliteit, gigantisch goed en levensecht klinken. Dus…. versterkervermogen zegt niet alles.

Theoretisch is het, het beste om het vermogen van de speakers uitgedrukt in Watts/RMS, te evenaren of overtreffen met het vermogen van de versterker. Stel je speakers zijn 100 Watt/RMS, dan zou het mooiste zijn om ook 100 Watt of meer vanuit de versterker te leveren. Dan levert de versterker continue schoon/onvervormd vermogen naar de speakers toe. Echter in de praktijk, is dit niet altijd haalbaar of nodig.

Er zijn verschillende soorten versterkers:

– Plug & Play versterker
– 1-kanaals versterker
– 2-kanaals versterker
– 4-kanaals versterker
– 5-kanaals versterker
– 6-kanaals versterker
– DSP versterker
– 24 Volt versterker

Plug & Play versterker:

Een makkelijke oplossing om snel een versterker in te monteren in je auto. Doordat de versterker heel klein is past deze al snel achter je autoradio of dashboard. Met de meestal bijgeleverde ISO-stekker, kan je door middel van een koppeladapter de versterker aansluiten op de originele bekabeling van de auto zonder in de bekabeling te knippen. Dus je klikt de versterker er in principe tussen. Het vermogen van een Plug & Play versterker is gemiddeld 4x 45 Watt/RMS. Wat vaak al een verdubbeling is van het vermogen van de autoradio. Dit is al duidelijk hoorbaar. Sommige Plug & Play versterkers kunnen wat meer vermogen leveren, maar hebben dan een extra voedingskabel (+) nodig om dit vermogen te kunnen leveren.

Alle Plug & Play versterkers kun je hier vinden.

1-kanaals versterker:
Een versterker speciaal bedoeld voor het aansturen van 1 of meerdere subwoofers. Een 1-kanaals versterker ofwel monoblock versterker levert meer vermogen naar mate er meer subwoofers op aangesloten worden. Hoe beter de 1-kanaals versterker, hoe stabieler de voeding. Dat wil zeggen dat de versterker zijn vermogen aanpast op de aangeboden weerstand (impedantie). Hoe lager de impedantie, hoe meer vermogen de versterker gaat leveren. Een mono-versterker is vaak 2 ohm en tot zelfs 1 ohm stabiel. Je zou dan 2x een subwoofer van 4 Ohm parallel kunnen aansluiten om zo op 2 ohm uit te komen. Hoe je een subwoofer moet aansluiten, kun je hier lezen.

Alle 1-kanaals versterkers kun je hier vinden.

2-kanaals versterker:
Dit is een versterker die bedoeld is om de 2 voorspeakers OF 2 achterspeakers te versterken, of om een subwoofer te versterken. In stereo gebruik zijn er 2-kanalen bedoeld voor de speakers of gebrugd voor een subwoofer.

Alle 2-kanaals versterkers kun je hier vinden.

4-kanaals versterker:
Deze dient om voorspeakers EN achterspeakers te versterken, of een subwoofer met de voorspeakers OF achterspeakers te versterken. Dus alle 4 de speakers of 2 speakers samen met een subwoofer.

Alle 4-kanaals versterkers kun je hier vinden.

5-kanaals versterker:
Vaak gebruikt als compleet oplossing. Hiermee kun je dus je voorspeakers EN achterspeakers EN een subwoofer aansturen met 1 versterker. Dus 4 speakers samen met een subwoofer. Hoe beter de versterker, hoe stabieler het subkanaal, dus meer vermogen voor op de subwoofer.

Alle 5-kanaals versterkers kun je hier vinden.

6-kanaals versterker:

Vaak ook gebruikt als compleet oplossing. Hiermee kun je dus je voorspeakers en achterspeakers met subwoofer aansturen met 1 versterker. Kanalen 5/6 kun je dan bruggen ofwel mono-schakelen voor de subwoofer. Het gebrugde subkanaal levert wel vaak minder vermogen dan een 5-kanaals. Of je kan een 3-weg composet actief aansturen. Dus elke speaker een apart versterker-kanaal.

Alle 6-kanaals versterkers kun je hier vinden.

DSP versterker:

Versterker met Digital Sound Processor ingebouwd. Hiermee kun je het geluid in je auto tot in het kleinste detail afstellen met een laptop of smartphone en je audiosysteem helemaal fine-tunen en inregelen.

Alle DSP versterkers kun je hier vinden.

24 Volt versterker:

Uiteraard wil je als vrachtwagenchauffeur onderweg tijdens de lange ritten ook genieten van je favoriete muziek en…. als het even kan, lekker knallen op hoog volume om wakker te blijven en hard mee te zingen. Voor een vrachtwagen, touringcar, bus of truck zijn er ook speciale 24 Volt versterkers. Deze werken op een andere boordspanning dan van een auto. Dus 24V in plaats van 12V. De versterkers hebben een aparte voeding die deze spanning mogelijk maakt. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen zodat je jouw ideale configuratie kan maken voor je rijdende muziekinstallatie.

Alle 24V versterkers kun je hier vinden.

Hoe sluit ik een versterker aan in de auto?

Om te kijken hoe je een versterker kan aansluiten op je originele autoradio of navigatie, dat kun je hier teruglezen.

Welke dikte kabels heeft mijn versterker nodig?

Om te berekenen welke kabeldikte je versterker nodig heeft met welke bijbehorende juiste zekeringswaarde en of je een condensator nodig hebt, dat staat hier uitgebreid uitgelegd.

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten