Veel moderne auto’s hebben de autoradio of navigatie volledig geïntegreerd ingebouwd in het dashboard. Zo kun je deze niet eenvoudig vervangen door een andere of liefst betere after-market autoradio met meer functies.

Stel je wil meer vermogen op je speakers en wil hiervoor een versterker aansluiten, dan gaat dat niet zo makkelijk. Een af-fabriek of OEM-autoradio heeft nooit versterkeruitgangen ofwel pre-outs achterop de radio zitten, zoals wel bij een after-market autoradio.

Gelukkig zijn er hiervoor wel andere oplossingen om alsnog een beter geluid in je auto te krijgen door het toevoegen van een versterker.

High to Low converter:

Een High-to-Low converter sluit je aan op de uitgaande speakerkabels van te gebruiken (OEM) autoradio. Deze zet dan het hoogvermogen (highlevel) speakersignaal om, naar een laagvermogen (lowlevel) RCA signaal. Dan kun je dus van hieruit een RCA- ofwel tulpkabel gebruiken naar de versterker toe, zodat die het juiste signaal binnenkrijgt.

Betere High-to-Low converters hebben een hoger uitgangssignaal van 4 Volt of zelfs nog hoger. Waardoor de RCA kabel minder snel storing oppikt over de lange lengte naar achteren toe waar doorgaans de versterker ligt. Een storing vaak te horen in een hoge blijvende ruis. Soms zelfs als je het gaspedaal intrapt, dat je een fluitende toon hoort over de tweeters, vaak hoorbare dynamoruis. Deze storingen zijn minder snel hoorbaar als je een hoger signaal uitstuurt vanuit, in dit geval, een High-to-Low converter.

Soms is het lastig om vanaf de autoradio een remote signaal te vinden, een signaal waarmee de aangesloten versterker aangaat. Sommige High-to-Low converters springen hier slim op in en hebben een extra voeding nodig om wel die remote te creëren. Deze remote-out functie sluit je dan aan op de versterker. De Auto-turn-on functie is ook makkelijk, want als de High-to-Low converter het speakersignaal van de autoradio binnenkrijgt, dan gaat deze automatisch aan.

De duurdere High-to-Low converters hebben soms meerdere pre-out uitgangen voor naar meerdere versterkers of zelfs een “Clip”-detectie functie. Dan ziet de convertor wanneer er een vervormd signaal uitgestuurd wordt, zodat je versterker altijd het maximale onvervormde signaal binnen krijgt.

Bij veel moderne auto’s vanaf gemiddeld 2017 hebben de originele autoradio’s of navigatie’s een detectie functie en word er gecontroleerd of in de auto alles wel correct aangesloten is. Hierop kun je niet zomaar een versterker via highlevel-input aansluiten. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je ineens geen geluid meer hoort en de originele headunit niets meer doet, geen geluid doorlaat en op Mute springt. De betere High-to-Low converters zijn hierop voorbereid.

Digital Sound Processor:

Wil je het nog beter? Dan kom je uit op een Digital Sound Processor ofwel ook DSP genoemd. Deze heeft veel belangrijke functies in 1 behuizing zitten.

1. High-to-Low converter
2. Line-driver
3. Sound Processor

– High to Low converter:
Met meerdere uitgangen voor naar meerdere versterkers. 1x pre-out bestaat uit 1x een rode en 1x een witte tulpaansluiting. Dus bij 3x pre-out, heb je 3x rode en 3x witte aansluitingen om daar een tulpkabel in te stoppen. Zo kun je met 3x pre-outs dus Front (voorspeakers) , Rear (achterspeakers) EN Sub (subwoofer) aansluiten.

Een DSP heeft minimaal 3x pre-outs voor naar bv. een 6-kanaals versterker voor het aansturen van Front, Rear en Sub of eventueel 3-weg speakers actief aangestuurd. De meest uitgebreide DSP heeft 6x pre-outs om zo een nóg uitgebreidere carstereo-installatie te kunnen samenstellen.

– Line-Driver:
Het signaal vanaf de DSP naar de versterker wordt opgeschroefd naar 4 Volt of zelfs hoger tot 9,5 Volt. Hierdoor heb je een mooier, krachtiger signaal waardoor de versterkers weer mooier en luider gaan spelen met minder snel vervorming en minder kans op storing of ruis.

– Sound Processor:
Het signaal van de DSP is dan Digitaal in te regelen, vaak via de PC, laptop of Smartphone. Zo kun je zeer uitgebreide audio-instellingen doen, die normaal niet mogelijk zijn. Zelfs niet met een zeer goede autoradio. Je kan je geluid dan optimaal afstellen en fine-tunen tot in de puntjes. Zoals het instellen van:
– High-pass, Band-pass, Low-pass crossover-filters
– Kantelfrequenties
– Filtertype keuzes
– Meerbands equalizer per kanaal.
– Time alignment, tijdsvertraging per kanaal.
– Phase-shift
– Q-factor
– Etc.

Alle DSP producten kun je hier vinden.

Welke versterker heb ik nodig?

Om te kijken welke versterker er voor jouw auto en toepassingen het meest geschikt is, dat kun je hier teruglezen.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten